VKontakte amb lupa

En els darrers dies, la xarxa social russa Vkontakte s’ha fet força popular a occident per les recents notícies dels atemptats de Boston i per Djohar Tsarnaev, un dels responsables de l’atemptat. Tsarnaev, que disposava d’una pàgina en aquesta xarxa social, i on guardava informació personal ha passat ara a ser de domini públic i fins i tot s’ha pogut comprovar com els perfils falsos a altres xarxes socials com Twitter i Facebook es multiplicaven.

Però què és Vkontakte?

Es tracta d’una xarxa social força popular als països de parla russa com Rússia, Ucraïna, Kazakhstan, Moldàvia i Bielorrússia. Tot i això, cada vegada està agafant més protagonisme a occident gràcies al canvi de domini “.com”. Vkontakte té un perfil força similar a Facebook tot i que alguns usuaris consideren que VK és força més modern i estètic que no pas l’americà.

Com funciona?

La seva utilitat és força similar a Facebook, on els usuaris poden intercanviar missatges de manera pública o privada, compartir fotos, etiquetar, crear grups, esdeveniments i compartir àudio i vídeo. La xarxa social russa ofereix també poder veure pel·lícules des de la mateixa pàgina.

A finals del desembre passat VK tenia més de 195 milions de comptes registrats i segons el portal estadístic Alexa ocupava el 25è lloc de 500 –la segona web més visitada a Rússia. Només durant el mateix més aquesta xarxa social tenia aproximadament 43 milions d’usuaris connectats al dia.

Qui és el Mark Zuckerberg de VK?

Es diu Pavel Durov i va llençar la versió beta l’any 2006 just després d’haver-se graduat a la Universitat Estatal de Sant Petersburg. Primerament sota el domini .ru. Facebook i VK no són tan similars com sembla. A VK no hi podia accedir tothom. De fet, per obrir-se’n un compte s’havia de ser universitari i rebre una invitació d’algú que ja hi fos per tal de poder-hi accedir. Ara per ara, ja no hi ha tants requisits per ser membre d’aquesta comunitat social, però tot i així només ho pots fer si disposes d’un telèfon mòbil, ja que t’envien allà un codi de “seguretat” que has d’introduir a l’hora de registrar-t’hi.

Al febrer del 2007 però, ja hi havia més de 100.000 persones registrades i ja era considerada la segona xarxa social més utilitzada a Rússia. Uns mesos després, al mes de juliol, VK ja tenia fins a un milió d’usuaris actius i a l’abril del 2008, ja disposava de 10 milions. Arribant així a ser un rival en potència de l’altra xarxa social estrella en els països de parla russa, l’Odnoklassniki.

VK permet viatjar en el temps. T’imagines com?

Des de l’octubre de l’any passat Vkontakte té tres llengües oficials, l’anglès, el rus i l’ucraïnès. Tot i això, de manera no oficial hi ha traduccions a més de 70 llengües, entre elles l’espanyol. VK també té anuncis però només es veuen en rus o bé ucraïnès.

Ara bé, la curiositat no rau en aquestes característiques si no en les opcions que ofereix la tria de l’idioma rus. Els usuaris que triin aquest idioma podran també escollir entre dos extres més: una versió soviètica i la versió pre-revolucionària. Aquestes inclouen alguns termes propis de l’argot soviètic. Per exemple, els missatges passen a dir-se “telegrames” i els amics “camarades”. Els missatges privats en la versió soviètica conten el segell “ha passat la censura del servidor”. I la versió pre-revolucionària es poden veure normes ortogràfiques i d’escritura antiga.

vk comunista

Captura de pantalla del perfil soviètic de VK.

Per què té tant d’èxit?

En un país com Rússia on la mitjana de temps que els russos es passen a les xarxes socials és gairebé el doble que els americans, per què és més popular VK que Facebook?

La resposta és més senzilla del què sembla. VK inclou un sistema d’intercanvi de pel·lícules pirates (doblades al rus) i descarregar-se música il·legalment. Aquesta podria ser una raó de pes per quedar-se amb VK i perdre de vista FB.Quan Facebook va arribar a Rússia, Vkontakte va perdre alguns usuaris –tot i que eren menys de 6 milions segons Ogilvy-.

Tal i com mostren aquestes campanyes, l’audiència russa és força fàcil que prengui partit en alguna cosa si aquesta està o els seus continguts, estan força ben estructurats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s